Şpaga, formarea insuficientă, aparatura inexistentă

Condiţii de muncă pe care un neurochirurg le-a lăsat în urmă emigrând în SUA

Neurochirurgul Mihai Tănase a ales acum şase ani să profeseze în SUA. A plecat cu întreaga sa familie cu scopul de a-şi practica meseria în altă ţară, nu de a emigra. A considerat că în Romania medicii nu sunt nici doriţi, nici apreciaţi, iar condiţiile oferite sunt sub limita decenţei. Recunoaşte că şi în Romania câştiga bine ca chirurg, dar nu din salariu său. Acum, la 41 de ani, încă se află în perioada de training în Statele Unite.

 

El adaugă că veniturile sale erau semnificative şi în Romania. Fiind chirurg, primea mereu câte ceva pentru că aşa se simt oamenii mai în siguranţă, spune şi poate şi pentru a evita să li se ceară, lucru destul de des întâlnit, din păcate. Dar, bineînţeles că acestea erau venituri ilegale, motiv pentru care întotdeauna stătea cu teama că oricând cineva putea să îi ofere bani si apoi să cheme poliţia şi procuratura. Sau, şi mai rau, să se trezească cu presa pe cap. Aşa ceva este de neimaginat şi absolut penibil pentru un medic cu o reputaţie câştigată prin muncă susţinută.

 

El afirmă că dacă ar fi venit sa se opereze la el, probabil că însuşi preşedintele i-ar fi dat şpagă. Dacă cineva vroia, îl putea aresta oricând. Un medic trebuie sa aibă un anume statut dat de importanţa meseriei, să inspire respect şi profesionalism. Este inacceptabil să ajungă să fie la mâna oricui pentru că i s-a oferit un plic cu bani, să se înjosească zilnic pentru că societatea în care trăieşte îl obligă la asta.

 

În Statele Unite nu are un salariu foarte mare, dar acesta îi permite să aibă o casă mare, maşină, să călătorească, să îşi ducă copiii la o şcoală privată şi să le ofere o educaţie decentă. După terminarea pregătirii salariul său va creşte. În specialitatea lui nu există o sumă fixă, depinde de cât de mult este dispus să muncească. Din această sumă taxele sunt foarte mari. Dar el consideră că e oricum prea mult pentru o viaţă decentă.

 

Mihai Tănase insistă că nu banii sunt motivul pentru care a plecat din ţară. Ce anume l-ar fi convins să rămână? O mai bună organizare, mai mult respect pentru o muncă foarte dificilă si complexă, mai multă implicare în formarea specialiştilor şi mai multe investiţii în dotarea cu aparatura necesară a spitalelor.

De ce „nu” Doctor Romania dar „da” Doctor Anglia, Doctor Franta sau Doctor Germania?

În alte ţări există reguli cu privire la un minim salarial acceptabil pentru cadrele medicale. O asistentă ar trebui să aibă cam o treime sau jumătate din venitul unui medic. În România un medic rezident are, în general, cam o treime din venitul unui medic specialist.

 

Rezidenţii ar trebui să câştige un minim de 800 de euro, iar medicii specialişti 1.200 de euro sau de aproximativ trei ori câştigul mediu la nivel naţional, stipulează un raport al Băncii Mondiale.

 

România rămâne în continuare pe unul dintre ultimele locuri din UE în ceea ce priveşte resursele alocate sănătăţii.

Aplica acum