Numarul Medicilor Romani din afara creste considerabil

Doctor Franta, Doctor Anglia, Doctor Germania, tot mai putini Doctor Romania.

 

Astfel, daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400.

Sistemul romanesc de sanatate se confrunta cu o situatie alarmanta, avand in vedere ca mii de profesionisti din medicina aleg sa lucreze in tari europene precum Marea Britanie.

Cu toate ca opinia publica din Marea Britanie si-a concentrat dezbaterile din ultimul an pe problema cersetorilor, a rromilor si a romanilor care vor sa profite de ajutoarele sociale din Regat, atrag atentia asupra unei probleme mult mai mari: migratia masiva a medicilor specialisti catre Marea Britanie.

Statisticile britanicilor arata ca 26% dintre medicii din sistemul de sanatate din Marea Britanie sunt cetateni straini. Aceleasi statistici arata ca 2.140 de doctori cu studiile facute in Romania lucreaza in prezent in Marea Britanie.

 

Numarul medicilor romani din aceasta tara ajunge sa fie mult mai mare decat cel al doctorilor ce provin din Australia, Polonia sau Spania.

 

In Romania, tara ce numara o populatie de 19 milioane de locuitori, exista doar 48 de medici specializati in radioterapie, in pofida ratei ridicate a cazurilor de cancer in randul romanilor. Avem o populatie imbatranita, insa doar 54 de doctori specializati in geriatrie

La nivelul intregii tari exista doar 624 de doctori in sectiile de terapie intensiva, desi numarul lor ar trebui sa fie de 1.800. Totodata, avem doar 70 de specialisti in medicina cardiovasculara.

Medicii si asistentele din statele din estul Europei, inclusiv din Romania, aleg sa lucreze in alte state membre ale Uniunii pentru a avea parte de asigurari sociale mai bune si de un mediu de lucru mai bun.

Romania cheltuieste miliarde de euro pentru pregatirea medicilor specialisti si ca ii pierde in momentul in care acestia aleg sa lucreze in Marea Britanie, Germania si Franta, unde pot castiga de pana la 30 de ori mai mult.

Aplica acum