Cum „jignesc” britanicii medicii români cu salarii de 1.500 de lire pe săptămână

Ce îţi trebuie pentru a munci într-un spital din Marea Britanie pe un salariu de 1500 de lire pe săptămână? Să fii cetăţean UE, să fi terminat o facultate de medicină, să ai un an şi jumătate experienţă postuniversitară şi să o rupi cât de cât pe englezeşte. „Nu vorbim nici măcar de engleză fluentă. Important este să ne facem treaba, chiar dacă nu vorbim fluent”, îşi începe doctorul Grzegorz Chodkowski prezentarea ofertei. Chodkowski este reprezentantul NES Healthcare, companie britanică specializată în recrutarea personalului medical pentru spitalele private din Marea Britanie.

Cei câţiva zeci de medici care au luat parte la seminarul în care Chodkowski le-a vorbit de oportunităţile de angajare au ascultat prelegerea de parcă li se oferea un sejur şi nu o slujbă. „Importantă este personalitatea deschisă şi comunicativă. Preferăm oamenii care vorbesc engleză mai prost, dar ştiu să comunice mai bine, decât pe cei care vorbesc engleză bine, dar nu ştiu să comunice. Dacă avem o personalitate comunicativă prindem oricum engleza pe măsură ce muncim. Oricum, pacienţii englezi sunt obişnuiţi cu personalul medical străin şi sunt foarte înţelegători”, le-a povestit Chodkowski.

 

Muncă simplă, fără responsabilităţi

 

Medicul de origine poloneză răsuflă adânc înainte de a continua şi vorbeşte cu grija de a nu jigni orgoliul profesional al colegilor săi din sală. „Mulţi dinte voi sunt supracalificaţi pentru această slujbă. Faţă de ceea ce faceţi acum în Bucureşti, ce veţi face în Marea Britanie va fi ca o vacanţă. Deci este bine să fiţi toleranţi şi să nu vă fie ruşine să faceţi o muncă simplă”. Medicii din sală sunt informaţi că este nevoie de ei în spitale private mici, de câte 20-40 de paturi. Un pat în astfel de spital însă înseamnă de fapt o cameră întreagă cu tot cu baie. Cu asemenea oferte, nu este de mirare cati medici doresc sa fie noii | Medic Franta | Medic Uk | Medic Germania | Medic Anglia | Medic Italia | Medic Belgia | Doctor Uk | Asistent medical Franta | Asistent medical Anglia | Asistent medical Uk | Asistent medical Germania | Asistent medical Belgia | Asistent medical Italia | Nurse Uk |.

Cât priveşte cazurile de care ar urma să se ocupe – 80 – 90% dintre ele sunt reprezentate de intervenţii chirurgicale, mai rar cazuri de medicină internă. „Cazurile, în general, sunt operaţii minore, fără riscuri. Ultimul lucru pe care îl vrea un spital privat este un caz cu probleme sau să îi moară un pacient acolo… Operaţiile estetice şi ortopedice sunt cele mai frecvente – sâni, fese, feţe, înlocuiri de şold… În plus, singurul responsabil în cazul în care se întâmplă ceva rău este medicul titular, nu noi”.

 

De ce se angajează doctori şi nu hostese

 

În continuare, doctorul Chodkowski le povesteşte medicilor români cam cum ar arăta o zi tipică de lucru într-un spital privat din Marea Britanie. „Dimineaţa pe la ora 8-9, dar mai degrabă la 9 pentru că fiecăruia îi place să doarmă mai mult dimineaţa, vin pacienţii. Ei au fost deja diagnosticaţi, nu sunt în stare critică, în general pacienţii noştri sunt în stare bună de sănătate şi vor doar operaţii estetice sau o intervenţie minoră cauzată de un accident. Vin la noi direct pentru operaţie. De fapt nici nu-i vedem prea mult la faţă, doar îi întâmpinăm. Nu-i examinăm, ei oricum nu-şi doresc asta. Doar asistăm la operaţii care sunt făcute doar de medicul titular. Îi vizităm apoi după operaţie să vedem dacă sunt în regulă, iar 99% dintre ei sunt. Cam asta e… Urgenţe nu prea sunt, într-un an poţi întâlni cam 4-5 urgenţe. De-aceea angajăm doctori şi nu hostese”, spune Chodkowski.

Îşi linişteşte însă interlocutorii, promiţându-le şi munci ceva mai palpitante. „Dacă pacientul face, de exemplu infarct, cum se mai întâmplă, îl tratăm cum am trata orice om de pe stradă. Facem ce putem până vine ambulanţa. Nimeni nu are pretenţia ca noi să intervenim şi nici nu am avea facilităţiile necesare”.

 

Ce trebuie să faceţi? Să fiţi acolo…

 

Doctorul Chodkowski trece apoi la cerinţe mai punctuale. „Ce trebuie noi de fapt să facem? Să fim acolo, mai bine zis – să asigurăm pacientul că suntem acolo. Chirurgul titular vine la spital cât să opereze, după care îşi petrece toată ziua la golf sau în pub. Nu trebuie să-i ţineţi de mână şi nici să le schimbaţi bandajele – asta este treaba asistentelor care sunt foarte bine calificate. Ca doctori, însă, dacă observaţi o problemă puteţi anunţa doctorul titular. Altfel, ajustăm dozele de calmante, de antibiotice, îi tratăm de constipaţie sau de diaree… Asta este 80% din treaba noastră. De multe ori asistentele pot face asta, dar au nevoie de acceptul nostru”, povesteşte doctorul, vizibil jenat.

Ba chiar îşi cere şi scuze. „Din păcate, facem doar operaţii minore. Nu pentru că suntem din România sau din Polonia, ci pentru că în Marea Britanie asta fac doctorii. Adică injecţii, să pună perfuzii să ia sânge… Asta dacă nu e angajat deja un flebotomist, care e un tehnician specializat numai în aşa ceva”…

Mulţi dintre doctorii din sală, însă, sunt mai mult decât interesaţi de astfel de slujbe pentru care sunt supracalificaţi. Pe lângă salariul net de 1.500 de lire pe săptămână mai beneficiază şi de cazare şi mese gratuite.

Aplica acum