Aproape 60% dintre medici romani vor sa emigreze

In conditiile in care tara noastra le ofera medicilor cele mai mici salarii din toata Europa, nu e de mirare ca strainii angajeaza rezidenti romani cu miile pentru a-si acoperi propriile gauri din sistemul medical.

Statisticile arata ca numai anul acesta 3.000 de medici romani au ales sa lucreze peste hotare, cu 30% mai multi decat anul trecut.

 

Prin serviciile de recrutare medicala, un doctor poate castiga de 10 ori mai mult

Acestia pot castiga intre 6.000 si 12.000 de euro pe luna, lucrand in conditii decente sau minimum 2.000-3.000 de euro lunar in Germania, tara ce le ofera rezidentilor cele mai mici salarii, care chiar si asa sunt de de pana la 10 ori mai mari decat cele din Romania.

Numarul medicilor din Romania este mult sub media europeana, iar cel al asistentele si mai scazut.

In Romania, sunt 1,95 medici la o mie de locuitori, fata de 3,18 in UE, iar al asistentelor de 3,72 la o mie de locuitori fata de 7 in UE.

Medicii pleaca din tara pentru salarii mai mari, conditii de munca superioare, dar si pentru prestigiul de care se bucura meseria peste hotare.

Acestia prefera sa se duca in Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, iar cele mai vizate specialitati sunt medicina de familie, terapia intensia si prishiatrie.

Doctorii romani prefera sa emigreze din cauza ca sunt nemultumiti de nivelul actual de salarizare, de dotarea cu mijloace de interventie in caz de urgenta, de capacitatea de lucru a unitatilor sanitare (paturi – n.r.), de asigurarea necesarului de medicamente, de numarul de personal angajat sau necesar, de dotarea tehnica a unitatilor sanitare si de starea fizica si igienica a cladirilor din serviciile publice.

In al doilea rand, apare sentimentul de insatisfactie la medicii care nu se pot realiza profesional pentru ca vor sa faca si nu pot. Toate pleaca de la finantarea sistemului. Romania ramane tara care aloca cel mai putin pentru sanatate din toate tarile Uniunii Europene si pe penultimul loc din Europa.

Universitatile de medicina nu pot sa puna pe piata muncii mai mult de 2.500 de doctori, iar in conditiile in care pleaca 3.000 de medici pe an, avem un export mai mare decat producem.

Aplica acum